Obserwatorzy:

CIASTO MAŚLANO-JAGODOWE

10:54 Karolina Rogala 0 Comments

Dzisiaj ma dla Was coś na słodko i nie koniecznie dietetycznie, jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na małe grzeszki.




SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny (200g)
- 3 średnie jajka kurze
- pół szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka maślanki naturalnej
- 500g jagód, bądź innych owoców


PRZYGOTOWANIE:

Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka i miksujemy.
Mąkę przesianą przez sitko dodajemy stopniowo - około 125g. (połowa)
Dolewamy maślankę nadal miksując. Do pozostałej części mąki dodajmy proszek
do pieczenia, całość przesiewamy przez sitko dodając do pozostałej części masy.
Naszą tortownicę (o średnicy 28cm) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Ciasto przelewamy do formy. Na górę dodajemy delikatnie jagody.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy od dołu przez około 35-40min.
Następnie zwiększamy temperaturę do 200
°C, pieczemy od góry przez około 10min.
Przed wyciągnięciem sprawdzamy za pomocą wykałaczki, czy ciasto jest upieczone
w środku.


0 komentarze: