Obserwatorzy:

SLS - ALE CO TO TAKIEGO?

19:56 nieidealniezidealnizowana 0 Comments

Witajcie!



SLS - ALE CO TO TAKIEGO?
Wielkie bum. Szał na blogach, wszystkie włosomaniaczki ostrzegają przez SLS.
"Nie kupuj szamponów z SLS" i tak dalej. Każdy chyba już na to natrafił.
Osoby, które się interesują kosmetologią lub czymś powiązanym, czy są po prostu 

włosomaniaczkami znają dobrze dzisiejszego bohatera. Przybliżę dzisiaj trochę osobom, 
które "tylko coś tam słyszałam/em".
SLS to najbardziej popularny składnik używany w szamponach, ale nie tylko. 

Możemy go znaleźć również w w wszystkich kos­me­ty­kach myjących żelach 
i mydłach, płynach i olej­kach do kąpieli, szamponach, płukankach do jamy ustnej, 
chemii gospodarczej i przemysłowej.


SLS- (Sodium Lauryl Sulfate) laury­lo­siar­czan sodu to organiczny związek che­micz­ny, 
obecnie otrzymywany również syn­te­tycz­nie.
 Niezależnie od źródła z jakiego po­cho­dzi, jest to drażniący, agresywny detergent.
SLS ma silne właściwości uczulające i draż­niące; wysusza skórę, powoduje świąd, 
rumień, a w skrajnych przypadkach też atopowe za­pa­le­nie skóry.
 W jamie ustnej może powodować owrzodzenia. Jego obecność w szamponach 
jest przyczyną powstawania łupieżu, swędzenia skóry głowy oraz łamliwości i wypadania wło­sów.
Podobnie sprawa się ma z SLES.
SLES (Sodium Laureth Sulfate) etoksylowany laurylosiarczan sodu to substancja pokrewna

 produkowana z tlenku etylenu, będąca po­chodną ropy naftowej.Zarówno SLS jak i SLES 
wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rako­twórczym dioksanem 
(dioxane) o dzia­ła­niu muta­gennym.

Więc dziewczyny - chcecie szampony z SLS/SLES? :)

0 komentarze: